loading
loading
Welkom bij Eetcafé Het Hert
Heerlijk eten in Naarden Vesting
Geniet van onze uitgebreide menukaart
Heerlijke seizoensproducten
Altijd 5 bieren op de tap
Tot snel bij het Hert!

Tradities bij Het Hert

Naarden is – zoals u hieronder kunt lezen – een stad met een rijke historie. Tijdens uw bezoek aan Het Hert kunt u daar rustig van genieten. Ons monumentale pand hangt namelijk vol met foto’s die herinneren aan die tijd van honderden jaren terug!

gracht

Dubbele grachtengordel

naarden

Ons restaurant Het Hert is dan ook, net als Naarden-Vesting, ontzettend leuk om te bezoeken. De stad Naarden bestaat al sinds 1350 en staat onder andere bekend om haar prachtige en dubbele grachtengordel. Aan het ontstaan van die dubbele gordel gaat een uniek verhaal vooraf. Aanvankelijk was er namelijk maar één gordel, maar na gezellige en feestelijke nachten beweerden sommige aangeschoten mensen wel eens dat er een dubbele grachtengordel lag. In de zeventiende eeuw kwamen daarop een aantal nuchtere lieden op het idee om er dan maar een dubbele grachtengordel van te maken. Daar zien we tegenwoordig nog steeds het unieke resultaat van.

Stervormige vesting

Terwijl we tegenwoordig graag naar Frankrijk op vakantie gaan, besloten de Fransen in 1672 bij ons op bezoek te komen. Ze vonden Naarden op Honfleur en Antibes lijken en dus namen ze de Vesting zonder slag of stoot in. De verdedigingswerken waren tenslotte vervallen en konden daardoor niet voldoende worden ingezet. Dit werd door de Fransen – na een jaar hard werken – hersteld. 

Toch heroverden we de stad onder leiding van Prins Willem III zodat het weer mogelijk werd om invloed uit te oefenen binnen dit gebied. Er werden direct plannen ontwikkeld voor een totale vernieuwing. In de periode tussen 1676 en 1685 kwamen er onder meer zes grote bastions met kazematten en kruitmagazijnen tot stand. Het aantal poorten van de Vesting werd teruggebracht tot twee.

Bijna twee eeuwen later, tussen 1873 en 1879, werd de laatste vernieuwing aan de vestingwerken doorgevoerd. Toen bleek tenslotte dat de ‘ouderwetse’ vestingen niet meer opgewassen waren tegen de steeds snellere wapenwedloop. Zo kwam het dan ook dat er in die jaren bomvrije gebouwen werden aangelegd en zodoende groeide de Vesting al snel uit tot militaire garnizoensplaats.

Toen in 1885 opnieuw krachtigere granaten werden uitgevonden bleek al snel dat alle ‘bomvrije’ gebouwen toch niet bestand waren tegen deze explosieven. In 1926 was er sprake van een officiële opheffing van de Vesting, maar uit militair oogpunt viel het doek eigenlijk al in 1885.